Могућ прекид увоза вакцине


Радна група за пандемију ће после Нове године предложити Министарству здравља да раскине уговор са швајцарским "Новартисом" уколико одзив за вакцинацију и даље буде слаб, рекао епидемиолог Предраг Кон.

Уколико одзив за вакцинацију и даље буде слаб, Радна група за праћење пандемије новог грипа ће после Нове године предложити Министарству здравља да раскине уговор са швајцарским произвођачем "Новартисом" и самим тим прекине набавку вакцина, изјавио је председник Радне групе Предраг Кон.

Потврђено 568 случајева од новог грипа

У Србији потврђено 568 случајева оболелих од новог грипа А (Х1Н1), а регистрован је 47 смртни случај, закључно са 24. децембром, подаци су "Торлака".

Најчешћи фактори ризика идентификовани код умрлих особа су дијабетес, кардиоваскуларна обољења и гојазност.

На болничком лечењу налази се 628 особа са обољењима сличним грипу, од којих је 24 на респиратору. После 45. недеље, у периоду од три недеље, забележен је тренд опадања обољења сличних грипу да би се од 49. недеље поново регистровао пораст броја оболелих.

Према подацима Института за јавно здравље, у периоду од 17.12.2009. до 24.12.2009. године на територији Србије вакцинисано је 52.508 особа.

Вакцинација се препоручује свим особама старијим од шест месеци са хроничним поремећајима здравља, трудницама у другом и трећем триместру трудноће, здравственим радницима, лицима запосленим и смештеним у установама социјалне заштите, лицима запосленим у јавним службама, здравој деци и одраслима.

"Ако је отпор толики, онда треба рећи да се одбија спасавање живота. Јер на 10.000 вакцинисаних спасени су један живот и три тешка случаја. Зато постоји могућност да предложимо раскид уговора са „Новартисом" и престанак набавке вакцине", рекао је за "Блиц" епидемиолог Кон.

"Оно што је стигло у земљу јасно је да је довољно у односу на одзив. Али онда ћемо преусмерити стратегију и забранити јавна окупљања и дати саопштење да су те мере економски скупље од вакцинације. Уколико се не вакцинишемо, индиректни трошак је око две милијарде евра", објашњава др Кон.

Предраг Кон је, међутим, навео да ће, ако се тај сценарио обистини, бити предложена и мера забране јавних окупљања како би се смањило преношење вируса.

"Сасвим је сигурно да ћемо после Нове године преиспитати колике су количине вакцине употребљене, јер оваквом динамиком не можемо да постигнемо циљ. А то је да вакцинишемо све регистроване хроничне болеснике, сву децу до две године, труднице, здравствене раднике и људе из јавних служби", истакао је Кон.

Објаснио је да уколико се грађани не вакцинишу индиректни трошак је око две милијарде евра.

До сада су, како је навео, пријављена три случаја нуспојава након вакцинације - код једне жене из Књажевца, старијег мушкарца из Ниша и младића из Руме, који су сада добро, али се још утврђује стварни узрок нежељених реакција.

"Јасно је да је све што се сада појављује нови грип. Зато се ради узорковање да би се видело да ли још неки вирус циркулише. Међутим, сада ниједан вирус није активан, осим новог грипа", објаснио је др Кон.


Популарни постови са овог блога

Srpkinja Brenda Zarić iz Negotina prihvatila islam

Mladi fubaleri iz Negotina sve poznatiji siroj javnosti

NIKO NEĆE KOALICIJU SA URUKOVIĆEM