Zatvoreni 47. "Mokranjčevi dani"

Svečanim koncertom na kome su Hor Obilić - Krsmanović i Hor i Simfonijski Orkestar RTS-a, pod upravom Bojana Suđića izveli "Pasiju Svetoga Kneza Lazara" u našem gradu završeni su 47. "Mokranjčevi dani".


Duboki tragovi stvaranja Stevana Stojanovića Mokranjca i te kako su prehodnih dana bili prisutni u njegovom rodnom Negotinu. Bilo da je reč o muzici Isidore Žebeljan koju su uz veliko divljenje izveli članovi čuvenog Britanskog kvarteta uz saradnju naših solista, bilo da je reč o petorici virtuoznih slovenačkih kontrabasista, koji su pokazali da Mokranjčeve rukoveti i u instrumentalnoj verziji ne gube ništa od svoje lepote i snage.

Svojevrsne refleksije na Mokranjčevo nasleđe, odsviralo je i otpevalo proteklih dana preko 1000. izvođača, kaže dr. Branka Radović, selektor festivala ona dodaje :

"Uz to bili su zastupljeni raznovrsni žanrovi i oblici, duhovna muzika, folklor, džez, džez obrade, solističko i kamerno muziciranje".

Imajući u vidu pravu poplavu festivala u Srbiji koji su posvećeni voću, povrću i roštilju, Mokranjčevi dani se nekako ističu zbog fizionomije, zbog visokih umetničkih dometa, kao i zbog činjenice da opravdavaju svoje postojanje i dug velikanu srpske muzike Stevanu Stojanoviću Mokranjcu.

Популарни постови са овог блога

Mladi fubaleri iz Negotina sve poznatiji siroj javnosti

NIKO NEĆE KOALICIJU SA URUKOVIĆEM

Srpkinja Brenda Zarić iz Negotina prihvatila islam