Novosadni Big bend na Mokranjčevim danima


Novosadski Big bend sa dirigentom Fedorom Vrtačnikom i solistima, predstavio se sinoć negotinskoj publici na 47. Mokranjčevim danima. Ansambl se predstavio izvođenjem dela Stevana Mokranjca, Artura Sandovala, Momčila Bajagića, Kornelija Kovača, Džeralda Marksa i drugih poznatih kompozitora i autora. Posebnu pažnu publike privukli su solisti, vokal Danka Adamov, Dragan Kozarčić, truba, Aleksandar Banjac, klavir i Gabor Bunford, sopran saksofon.


Novosadski Big bend je osnovan u maju 2003. godine od strane profesionalnih i renomiranih džez i pop muzičara Novog Sada sa željom da ispuni prazninu nastalu nestankom Plesnog orkestra RTV Novi Sad, te da nastavi tradiciju orkestarskog muziciranja na polju zabavne, filmske, scenske i džez muzike. Tokom proteklih devet godina rada, ansambl čiju okosnicu danas čine najbolji džez muzičari Novog Sada, je ostvario preko 180 koncerta u zemlji i inostranstvu, kao i na otvaranjima Međunarodnih filmskih festivala u Sarajevu, Paliću i Novom Sadu, i na brojnim koncertima u Studiju M RTV Vojvodine. Godine 2010. objavljen je prvi kompakt disk pod nazivom SAMO MUZIKA na kome su zabeležene obrade domaćih pop i rok hitova. U koncertnoj sezoni Big benda, temeljni pravac i profesionalni muzički oslonac je džez - kao lajt-motiv za život i stvaranje svakog džez muzičara. Osamnaest mladih muzičara, članova ovog orkestra, okupio je zajednički cilj: ljubav prema džezu i muzici uopšte, zajedničko muziciranje u Bigbendu, želja za usavršavanjem, sticanjem znanja i iskustva, ali i dalje školovanje na nekoj od džez akademija u svetu. Sviranje u Big bendu, kroz interpreptaciju, fraziranje i improvizaciju, nije samo zabavno i interesatno, već predstavlja i svojevrsnu školu za džez muziku.


Orkestar je kroz koncertnu aktivnost ostvario i sjajnu saradnju sa gotovo svim respektivnim umetnicima u regionu među kojima su: Jelena Tomašević, Masimo Savić, Tanja Banjanin, Aleksandra Radović, Tijana Bogićević, Tanja Jovićević, Svetlana Palada, Jelena Buča, Kornelije Kovač, Vladimir Samardžić, Bili King, Saša Vasić, Boris Režak, Jelena Jovović, Danka Adamov, Sergej Trifunović...

Dirigent i aranžer - Fedor Vrtačnik – je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu (teoretsko pedagoški odsek). Bio je stalni aranžer plesnog orkestra RTV Sarajevo, a od 2003. godine uspešno vodi Novosadski Big Bend na mnogobrojnim koncertima, turnejama, festivalima, gostovanjima u inostranstvu i snimanjima za RTV Vojvodinu. Takođe kao dirigent i aranžer ostvaruje saradnju sa mnogim istaknutim domaćim i međunarodnim umetnicima. Stalni je aranžer i orkestrator mnogobrojnim renomiranim simfonijskim orkestrima među kojima su Filharmonija orkestar iz Kalifornije, Simfonijski orkestar iz Detroita, Filips simfonijski orkestar, Praška filharmonija, Orkestar Holandskog teatra, Sarajevska filharmonija ... Član je udruženja muzičkih umetnika i izvođača Vojvodina ton, aktivan je saradnik muzičkih udruženja Sibelijus i Berkli.

Популарни постови са овог блога

Mladi fubaleri iz Negotina sve poznatiji siroj javnosti

NIKO NEĆE KOALICIJU SA URUKOVIĆEM

Srpkinja Brenda Zarić iz Negotina prihvatila islam