Održan celovečernji koncert prošlogodišnjeg pobednika Natpevavanja horova

3863_1.jpg

Hor “Salutari” iz Belorusije, prošlogodišnji pobednik natpevavanja horova, još jednom je svojim nastupom oduševio negotinsku publiku, ovoga puta celovečernjim koncertom na 47. muzičkim svečanostima u čast Stevanu Stojanoviću Mokranjcu.

3863_2.jpg

Pod upravom dirigenta Olge Janum, na programu su bila dela Vladimira Martinova, Nikolaja Dileckog, Alekseja Ljanoviča, Eriksa Ešenvaldsa, Andreja Savrickog, Olge Vorobjeve, ali i narodne pesme iz Belorusije, bugarski raspev i grčki napev. Posebnu pažnju izazvalo je izvođenje druge rukoveti Stevana Stojanovića Mokranjca.

3863_3.jpg

Inače, kamerni hor Salutaris iz Belorusije osnovan je 2007. godine. Repertoar ovog mešovitog vokalnog ansambla, čiji su članovi profesori, ekonomisti, umetnici, horski dirigenti i pevači, je raznovrstan: od renesansne liturgijske muzike do modernih duhovnih ostvarenja, od tradicionalnih ruskih i beloruskih pesama do originalnih aranžmana narodne i pop muzike. Visok profesionalni nivo interpretacija složenih programa potvrdio je niz koncerata u Sloveniji (festival Orfest, 2007), Belorusiji (2007 – 2012), Španiji (Torevjeha, 2008), Italiji (2009), Poljskoj i Bugarskoj (2010), Srbiji (2011) Crnoj Gori (2011), Nemačkoj i Litvaniji (2011, 2012). U maju 2009. Hor je osvojio Prvu nagradu na 10. Festivalu pravoslavne muzike u Minsku, a u novembru je u saradnji sa Operskim studiom Beloruske državne muzičke akademije učestvovao u izvođenju opere Didona i Enej Henrija Persla. U maju 2010. je pobedio na Internacionalnom festivalu pravoslavne crkvene muzike u Hajnovki (Poljska), u junu je učestvovao ne netakmičarskom festivalu u Pomorju (Bugarska), a u septembru 2011. je pobedio na Natepvavanju u okviru festivala Mokranjčevi dani u Negotinu. Tokom proleća i leta 2012, Hor je priredio više od 50 koncarata u Nemačkoj, Litvaniji, Rusiji, Ukrajini i Belorusiji dok su vrhunac sezone predstavljali koncerti u najprestižnijim koncertnim dvoranama u Moskvi i Petrogradu. Koncerte hora Salutaris je tokom 2012. videlo preko 10 000 ljudi. 

Duša i kreativni direktor hora Salutaris je Olga Janum. Talentovani naučnik, kvalifikovani dirigent i harizmatični vođa, ona je nepresušni izvor novih ideja i specifične muzičke vizije. Završila je belorusku Državnu muzičku akademiju 1994. godine kao diplomirani dirigent i pevač. Trenutno vodi i hor pri pravoslavnoj crkvi Svih tužnih radost u Minsku.

Популарни постови са овог блога

Mladi fubaleri iz Negotina sve poznatiji siroj javnosti

NIKO NEĆE KOALICIJU SA URUKOVIĆEM

Srpkinja Brenda Zarić iz Negotina prihvatila islam