Isidora Žebeljan i "Brodski kvartet" na 47. festivalu "Mokranjčevi dani"

3869_1.jpg

Publika 47. Mokranjčevih dana imala je jedinstvenu priliku da uživa u izvanrednim delima delima Isidore Žebeljan, najpoznatije srpske savremene kompozitorki I to u vrhunskom izvođenju “Brodski kvarteta” iz Londona, jednog od najpoznatijih i najboljih gudačkih kvarteta na svetu. Boravkom I nastupom u Negotinu na 47. Mokranjčevim danima fascinirana je I kompozitorka i ovogodišnbji besednik Isidora Žebeljan.

3869_2.jpg

-U Negotinu sam susrela veliki broj muzičkih entuzijasta i zato smatram Srbija ima šanse i da se duh ponovo pojavljuje – poručila je Isidora Žebeljan.
Savršenim izvođenjem, ”Brodski kvartet” vodio je negotinsku publiku kroz  Isidorine fantastične priče I to od jedne do druge situacije, neobuzdane igre, magičnog plesa, igre zavođenja. Jedinstven, snažan stil Isidore Žebeljan uz poetske sekvence I gotovo vizuelan doživljaj neobuzdane igre vojvođanskih Srba I Rumuna, odakle je crpila inspiraciju, povezuje je sa muzikom koju je stvarao Stevan Stojanović Mokranjac.

3869_3.jpg

Uz standardnu postavu “Brodski kvarteta” koju su činili Danijel Roland, violina, Ian Belton, violina, Paul Kasidi, viola I Žaklin Tomas na violi, u Negotinu su nastupili I solisti, Aneta Ilić, sopran, Boban Stošić na kontrabasu, Miroslav Karlović, udaraljke, sa Isidorom Žebeljan na klaviru I pod dirigentskim vođstvom Premila Petrovića. Publika je uživala u “Pesmi putnika u noći”, sceni “Na Dunavu šajka”, fantaziji za sopran, klavir, gudački kvintet I udaraljke “Pep it up”. Ma repertoareu je bio I “Polomka kvartet”, koji muzički kritičari nazivaju srpskim brejk-densom, a u čijoj osnovi su vlaške narodne igre.  “Nove ladine pesme”, ljubavne pesme inspirisane vojvođanskom građanskom poezijom, dale su pečat sjajnom koncertu I prenele poruku kompozitorke da je podloga na kojoj danas živimo pripadala drugim ljudima pre nas.
Članovi proslavljenog “Brodski kvarteta” nisu krili zadovoljstvo prijemom u gradu Mokranjca I sjajnom festivalskom atmosferom.

3869_4.jpg

-Zahvaljujemo vam se od sveg srca. Bilo fenomenalno iskustvo doći I nastupiti ovde. Pored Stevana Mokranjca, imate još jednog velikog kompozitora I treba da se ponosite njima – poručio je Paul Kasidi.
Milan Radosavljević, direktor Doma kulture “Stevan Mokranjac” u Negotinu uručio je “Brodski kvartetu” povelju Mokranjčevih dana, a Isidori Žebeljan počasnicu festivala.

Популарни постови са овог блога

Mladi fubaleri iz Negotina sve poznatiji siroj javnosti

NIKO NEĆE KOALICIJU SA URUKOVIĆEM

Srpkinja Brenda Zarić iz Negotina prihvatila islam