„Gortinija“ iz Makedonije-pobednik Natpevavanja Mokranjčevih dana



Titulu pobednika tradicionalnog Natpevavanja horova, na 47. Mokranjčevim danima u Negotinu, poneo je Gradski mešoviti hor Gortinija iz Đevđelije, sa dirigentom i njegovim osnivačem, Ilijom Atanasovim. 
Ovom makedonskom ansamblu na čijem su repertoaru,   inače, zastupljena dela Stevana Mokranjca, pripala je Mokranjčeva statueta, najprestižnije priznanje Festivala i pravo da iduće godine u Negotinu gostuje sa celovečernjim programom.   


Drugo mesto je pripalo Mešovitom horu „ Postojna“ iz Slovenije, kojim je dirigovao Mirko Ferlan, a treće Crkveno pevačkom društvu „Mir“ iz Belišća u Hrvatskoj i dirigentu Želimiru Sušiću.   
Horu Triniti“ i dirigentu Marini Dragojlović, pripalo je četvrto, a Niškom kamernom horu iz Niša, pod upravom Ivane Mirović, peto mesto. 

Nastup horova je ocenjivao žiri u sastavu:   
Branka Radović, muzikolog i selektor Festivala i dirigenti Miloje Nikolić i Vladimir Milić. 
Ove sezone, kao zadata muzička tema izvodili su se Primorski napjevi Stevana Mokranjca. 
Svim učesnicima, koji su pokazali  visoke domete u oblasti horske interpretacije dodeljene su Plakete Mokranjčevih dana. 



Večeras u Negotinu od 20 časova u Domu kulture „Stevan Mokranjac“ nastupiće Kamerni hor Salutaris iz Minska u Belorusiji, sa umetničkim rukovodiocem i dirigentom Olgom Janum, koji je prošle godine, po prvi put gostujući u Srbiji, na 46. Mokranjčevim danima, poneo titulu pobednika Natpevavanja horova, a čijim je koncertima na mnogim  gostovanjima, samo ove godine, prisustvovalo  više od 10 000 ljudi.

Популарни постови са овог блога

Mladi fubaleri iz Negotina sve poznatiji siroj javnosti

NIKO NEĆE KOALICIJU SA URUKOVIĆEM

Srpkinja Brenda Zarić iz Negotina prihvatila islam