"ZAVRŠENI" 45. MOKRANJČEVI DANI

Koncertom "Dame pevaju džez" Big benda Radio - Televizije Srbije, završen je programski deo 45. festivala "Mokranjčevi dani" u Negotinu.
Svakako treba napomenuti da festival nije zatvoren, već će ta svečanost uslediti 14. oktobra nastupom jednim od najboljih svetskih ansambla "Glinka" koja na svom stalnom repertoaru ima upravo Mokranjčeve rukoveti.


 Po mnogim komentarima, ovogodišnji festival bio je više nego uspešan. Festivalski sadržaj bio je jako bogat, a najviše pažnje publici je privukla hit prestava "Kosa" Ateljea 212 koju je u Negotinu posetilo oko 1000. gledalaca. Fotografije sa predstave nismo uslikali jer je to bilo strogo zabranjeno, pa se zato i izvinjavamo što nema tih fotografija. Ni ulaznice po ceni od 1000. dinara nisu sprečile negotince i sve one koji su želeli da gledaju "Kosu" da to zaista i urade.

Ne ocenjujući kvalitet predstave, koja je nema sumnje, još od svoje premijere u februaru ove godine obezbedila popularnost, Negotin je zahvalan festivalu 'Mokranjčevi dani' i selektoru dr Branki Radović, što je 'Kosu' uvrstila u zvaničan program 45. Mokranjčevih dana, čime je publici u Mokranjčevom gradu obezbedila da vidi spektakl, koji u drugim okolnostima, do Negotina verovatno ne bi ni stigao.


Za izvođenje mjuzikla 'Kosa' na ovogodišnjim Mokranjčevim danima u Negotinu, reditelju Kokanu Mladenoviću, pripala je Zlatna plaketa Festivala, koja će mu, kako zbog ranije preuzetnih obaveza nije mogao lično da prisustvuje Festivalu, biti uručena na sceni Ateljea 212 u Beogradu, na jednom od narednih izvođenja 'Kose'.


Nastup negotinskog hora Crkve 'Svete Trojice' pod upravom Svetlane Kravčenko, u prepunoj rodnoj kući Stevana Mokranjca označio je početak promocije knjige 'Partitura' - skriveni svet tišine i zvuka u romanima Tomasa Mana i Hermana Hesea, koju kao izdanje beogradskog Zepter Book-a, autorski potpisuju: dr Slobodan Lazarević, Aleksandar Đurić i dr Branka Radović.


'Mokranjčevi dani' su osim što donose vrhunske programe, pre svega horske muzike, ali i vokalne i instrumentalne u svim žanrovima, jedan od onih festivala koji poseban akcenat daje programima najboljih mladih muzičkih stvaralaca Srbije. Svojevremeno je to bilo kroz predstavljanje natalentovanijih učenika muzičkih škola Srbije koje nose ime Stevana Mokranjca i laureate takmičenja 'Petar Konjović'. 

 

Kao prateći program 45. Mokranjčevih dana, u želji da se i na otvorenom prostoru oseti deo svečarske atmosfere, Dom kulture 'Stevan Mokranjac' organizovao je koncert etno benda 'Rakija' koji je u Oslu (Norveška) osnovan 2007. godine.
Posetioci okupljeni oko muzičkog paviljona sa interesovanjem su propratili ovo muzičko dešavanje. Razlog više za to je što je deo ovog sedmočlanog sastava sačinjenog od muzičara iz Srbije i Norveške i jedan od vokala - Biljana Dragišić iz Negotina. Uz nju, etno bend 'Rakija' čine i: Merete Fjeldbo (Merete Fjeldbo), Irena Banjeglav, Janko Radovanović, Are V. Toma (Are W. Thoma), Atle Tomervik (Atle Tømmervik) i Halvor Dale (Halvor Dahle). Spoj ove dve, u mnogome, različite kulture i tradicije, sa severa i juga Evrope, donosi publici atraktivan program naslonjen na muziku Balkana (Srbija, Makedonija, Bosna, Bugarska, Grčka), ali i na rusku i romsku muziku, za koji je ovaj Ansambl priredio svoje aranžmane.


Dakle, na samom kraju da spomenemo da će svečanost zatvaranja ovogodišnjeg festivala biti upriličeno 14. oktobra u Domu kulture nastupom akademskog hora "Glinka" iz Sank Peterburga.
Zvršnu reč daće Dr. Branka Radović, selektor festivala, a festival će zatvoriti Dr. Vlajko Đorđević, predsednik opštine Negotin.

Популарни постови са овог блога

Srpkinja Brenda Zarić iz Negotina prihvatila islam

Mladi fubaleri iz Negotina sve poznatiji siroj javnosti

NIKO NEĆE KOALICIJU SA URUKOVIĆEM