OTVORENI 45. "MOKRANJČEVI DANI"

Juče je u rodnoj kući slavnog srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca u Negotinu , uz himnu Republike Srbije otvoren 45. festival duhovne muzike  "Mokranjčevi dani".
Festival je otvoren uz zvuke fanfare i neophodnu VI Mokranjčevu rukovet koju još nazivamo i himnom Negotina. Na svečanom otvaranju festivala učestvovali su svi horovi koji učestvuju u programu festivala i hor muzičke škole "Stevan Mokranjac" iz Negotina.


Pozdravnu reč prisutnima uputio je dr. Vlajko Đorđević, predsednik opštine Negotin koji je podsetio negotinsku publiku i sve goste koji su juče bili na otvaranju festivala na to da je organizaciju ovogodišnjeg festivala "Mokranjčevi dani" pomoglo i ministarstrvo kulture Republike Srbije, koji će udružiti snage sa opštinom Negotin i potruditi se da ovaj festival koji traje već 45. godina, pronađe svoj pravi put i krene ka svetskikm metropolama.

Festival je ove godine otvorio ministar kulture Republike Srbije, Nebojša Bradić koji je istakao da je ovaj muički festival veoma značajan za razvoj kulturnog stvaralaštva u Srbiji.
Ministar je takođe istakao da je Mokranjčeva muzika nešto što treba i dalje čuvati i negovati.


Čast da besedi na ovom 45. festivalu, pripala je virtuozu na fruli, Bori Dugiću. Besednik je istakao da je sada veoma potrebno negovati i čuvati Mokranjčevu muziku iz razloga što je kultura ne samo u Srbiji već i šire u padu, pa čak ne bi bilo loše da se Mokranjčeva muzika prodaje i u apotekama.
Dva velikana su rođena u isto vreme, Stevan Mokranjac i Nikola Tesla, što kako kaže besednik, nije slučajnost.


Ovoga puta, zvanično zatvaranje festivala biće upriličeno 14. oktobra 2010. uz učešće proslavljenog horskog ansambla „Glinka“ - hora Državne akademske kapele iz Sankt Peterburga, koji kao najznačajniji svetski ansambl, na stalnom repertoaru ima upravo Mokranjčevu muziku.

Популарни постови са овог блога

Srpkinja Brenda Zarić iz Negotina prihvatila islam

Mladi fubaleri iz Negotina sve poznatiji siroj javnosti

NIKO NEĆE KOALICIJU SA URUKOVIĆEM