субота, 11. септембар 2010.

OTVORENI 45. "MOKRANJČEVI DANI"

Juče je u rodnoj kući slavnog srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca u Negotinu , uz himnu Republike Srbije otvoren 45. festival duhovne muzike  "Mokranjčevi dani".
Festival je otvoren uz zvuke fanfare i neophodnu VI Mokranjčevu rukovet koju još nazivamo i himnom Negotina. Na svečanom otvaranju festivala učestvovali su svi horovi koji učestvuju u programu festivala i hor muzičke škole "Stevan Mokranjac" iz Negotina.


Pozdravnu reč prisutnima uputio je dr. Vlajko Đorđević, predsednik opštine Negotin koji je podsetio negotinsku publiku i sve goste koji su juče bili na otvaranju festivala na to da je organizaciju ovogodišnjeg festivala "Mokranjčevi dani" pomoglo i ministarstrvo kulture Republike Srbije, koji će udružiti snage sa opštinom Negotin i potruditi se da ovaj festival koji traje već 45. godina, pronađe svoj pravi put i krene ka svetskikm metropolama.

Festival je ove godine otvorio ministar kulture Republike Srbije, Nebojša Bradić koji je istakao da je ovaj muički festival veoma značajan za razvoj kulturnog stvaralaštva u Srbiji.
Ministar je takođe istakao da je Mokranjčeva muzika nešto što treba i dalje čuvati i negovati.


Čast da besedi na ovom 45. festivalu, pripala je virtuozu na fruli, Bori Dugiću. Besednik je istakao da je sada veoma potrebno negovati i čuvati Mokranjčevu muziku iz razloga što je kultura ne samo u Srbiji već i šire u padu, pa čak ne bi bilo loše da se Mokranjčeva muzika prodaje i u apotekama.
Dva velikana su rođena u isto vreme, Stevan Mokranjac i Nikola Tesla, što kako kaže besednik, nije slučajnost.


Ovoga puta, zvanično zatvaranje festivala biće upriličeno 14. oktobra 2010. uz učešće proslavljenog horskog ansambla „Glinka“ - hora Državne akademske kapele iz Sankt Peterburga, koji kao najznačajniji svetski ansambl, na stalnom repertoaru ima upravo Mokranjčevu muziku.