POSVETE NEGOTINU I MOKRANJCU

U Domu kulture "Stevan Mokranjac" u Negotinu u okviru programa 45. festivala "Mokranjčevi dani", nastupio je Akademski hor "Collegium musicum" iz Beograda posvetivši negotinskoj i Mokranjčevoj publici oko 15. kompozicija koje su fascinirale i zadivile sve posetioce u Domu kulture.


Posetiocima u Domu kulture predstvili su se:
Svetlana Bojčević Cicović, sopran koja je prvakinja beogradske opere zatim Tijana Ilišević takođe sopran, Vladimir Andrić bariton koji je prvak beogradske opere, zatim Darko Manić bas, Milica Telegija, blok - flauta i Ivana Dakić oboa.


Program je počeo u 20. sati i trajao je sve do 22. sata kada je usledilo novo, veličanstveno veče nastupom Bore Dugića, pravog virtuoza na narodnom instrumentu, frula.
Bora Dugić spada u one retke, najređe izvođače koji svojom svirkom najistinitije proslavljuju muziku.
Svojim estetskim uživanjem u igri tonova, virtuoznim sjajem, jasnim i tačnim izgovaranjem svakog pojedinačnog tona, gipkim, elegantnim i oblim fraziranjem, nenadmašnim "daljinskim čulom" (uhom) za prave izvornike muzičke pastorale, Dugić doseže artizam najznamenitijeg kova, sasvim sigurnog još nečutog u nas i znatno šire, artizam koji sadrži u potpunoj ravnoteži istočni, srpsko - balkanski, šumadijski frulaški arhetip i zapadni, francusko - evropski flautski zanat.


Po svemu sudeći, jako je teško odlučiti koju je numeru Bora Dugić sa svojim pratećim ansamblom najbolje sinoć izveo, ali po njegovim rečima, ostaće upamćena samo jedna numera  koja se zaista privezla za njegovo srce, a to je "Igra skakavaca" ili "Skavac" za koju je publika bila o duševljena.


Pri kraju koncerta, svojoj publici u svom rodnom gradu, predstavila se i Jelena Tomašević, predstavnica Srbije na takmičenju za pesmu Evrovizije 2008. godine.
Jelena je nastup počela narodnim, izvornim pesmama, a zatim je fascinirala publiku izvođenjem Beovizijske pobedničke pesme "Oro" sa kojom je i predstavljala našu državu na takmičenju.
Usledila je i numera "Košava", Jelenin hit sa poslednjeg albuma, a zatim se vratila na narodne izvorne pesme uz pratnju maestra frule, Bore Dugića.




Piše: Nikola Petraćković
Foto: Nikola Petraćković

Популарни постови са овог блога

Srpkinja Brenda Zarić iz Negotina prihvatila islam

Mladi fubaleri iz Negotina sve poznatiji siroj javnosti

NIKO NEĆE KOALICIJU SA URUKOVIĆEM