субота, 15. новембар 2014.

Od ponedeljka časovi pola sata !

Četiri prosvetna sindikata stupaju u štrajk. Nastavnici traže da budu izuzeti od smanjenja plata u javnom sektoru.

 
Prosvetari u ponedeljak stupaju u štrajk, a časovi u osnovnim i srednjim školama biće skraćeni na pola sata. Iz četiri reprezentativna sindikata najavljuju da će se oko 1.000 od 1.800 škola priključiti štrajku, kao i da oko 75 odsto prosvetnih radnika ima člansku kartu nekog od ova četiri sindikata. Sindikalni lideri u petak su pregovarali sa ministrom prosvete dr Srđanom Verbićem, ali su ipak ostali pri svom stavu i ranijim najavama da od ponedeljka skrate časove.
 
 
Predstavnici Sindikata radnika u prosveti, Unije sindikata prosvetnih radnika, Sindikata obrazovanja Srbije i „Nezavisnosti“, traže da prosvetari budu izuzeti od smanjenja plata u javnom sektoru. Na listi zahteva je i uvođenje jedinstvenih platnih razreda koji će važiti za ceo javni sektor, kao i hitno započinjanje pregovora o novom kolektivnom ugovoru, jer važeći ističe krajem januara.
- Od Ministarstva prosvete tražimo da kolektivni ugovor, kao do sada, sadrži stavke koje se tiču dnevnica i jubilarnih nagrada, a neophodno je početi pregovore i o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja - rekao je novinarima Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti.

Protest i skraćeni časovi trajaće sve do ispunjenja zahteva, izričiti su lideri prosvetnih sindikata.
Potpredsednik Sindikata obrazovanja Srbije Radomir Šujanović napomenuo je da će nastavnici, kada im plata bude smanjena za deset odsto, za pun fond časova primati 38.000 ili 39.000 dinara. Među nastavnicima sa dugim stažom mnogi će, rekao je, imati i dodatno smanjenje, na osnovu minulog radnog staža, ako su pre Ministarstva prosvete imali nekog drugog poslodavca.

I dok se prosvetari pripremaju za skraćivanje časova, đaci i njihovi roditelji pitaju se kako će nastava od ponedeljka da izgleda. Jer oni koji ne štrajkuju držaće časove 45 minuta, štrajkači 15 minuta kraće. U istoj školi može da se dogodi da polovina nastavnika štrajkuje, a polovina ne.

NADOKNADA

SINDIKALCI su najavili da će svi izgubljeni časovi da budu nadoknađeni nakon završetka protesta. Tehnički, svi časovi će se održavati, ali kraći za 15 minuta, pa nastavnici neće biti u prilici da obrade sve planirane nastavne jedinice.