OTVORENI 48. MOKRANJČEVI DANI



U dvorištu rodne kuće slavnog kompozitora Stevana Mokranjca, tradicionalno, uz zvuke fanfara i šestu Mokranjčevu rukovet u izvođenju osam združenih horova, otvoreni su 48. Mokranjčevi dani. 

 

Festival, koji je postao zaštitni znak Negotina i muzičke scene Srbije otvorila je Ana Vučetić, pomoćnica ministra kulture i informisanja, dok je ovogodišnji besednik pesnik Adam Puslojić, počasni građanin Negotina.


Brojne goste i učesnike festivala pozdravio je mr Milan Uruković, predsednik Opštine Negotin.

Mokranjčeve dane ove godine organizujemo sa posebnom odgovornošću. U susret 50. jubilarnom festivalu koji nestrpljivo iščekujemo, ove godine, zahvaljujući značajnim godišnjicama iz naše burne istorije i bogate tradicije, slavimo 180 godina konačnog oslobođenja Negotina od Turaka. Sa posebnim pijetetom obeležili smo 200 godina od pogibije legendarnog junaka Hajduk Veljka i pripremamo se da naredne godine, sa dužnim poštovanjem, na stogodišnjicu smrti, odamo posebnu počast Stevanu Mokranjcu. Mokranjčevi dani su deo naše, davno utemeljene kulturne tradicije, i samo potvrđuju da Negotin s pravom nosi titulu kulturnog sedišta istočne Srbije .“ – istakao je mr Milan Uruković.



Besednik 48. Mokranjčevih dana, pesnik Adam Puslojić, nadahnuto je govorio o delu kompozitora Stevana Mokranjca.

 „Mi danas zborimo Vukovim, a pevamo Stevanovim srpskim jezikom. Jedan narod – jedan jezik i jedna pesma, eto nam Zlatne knjige našeg narodnog duha u celini i prirodnosti. Mokranjac je nedvosmisleno i neponovljivo oplemenio naš narodni melos i kanonski ga amagalmirao u svom kompozicijskom delu, ali ga je uskladio i sa duhovnom komponentom našeg crkvenog pojanja, kojem je dao „božanstveni“ impuls i oblik u vidu dveju Liturgija i dva Opela, kao i tolikih pojedinačmih kompozicija, kondaka, tropara i službi.“ – poručio je pesnik Adam Puslojić.


Ana Vučetić, pomoćnica ministra kulture i informisanja ukazala je na značaj festivala „Mokranjčevi dani“ i najavila podršku republičkih institucija u očuvanju tradicionalnih kulturnih događaja.

Plaketu festivala „Mokranjčevi dani“ besedniku Adamu Puslojiću uručio je mr Milan Radosavljević, direktor Doma kulture „Stevan Mokranjac“, dok je Ani Vučetić, pomoćnici ministra kulture plaketu  uručio mr Milan Uruković, predsednik opštine Negotin.

   

Među brojnim gostima, na otvaranju 48. festivala Mokranjčevi dani bili su predstavnik naše opštine u Vladi Republike Srbije, narodni poslanik gospođa Radmila Gerov i Siniša Puljecović, načelnik Borskog okruga.
 

Популарни постови са овог блога

Srpkinja Brenda Zarić iz Negotina prihvatila islam

Mladi fubaleri iz Negotina sve poznatiji siroj javnosti

NIKO NEĆE KOALICIJU SA URUKOVIĆEM