48. MOKRANJČEVI DANI - PROGRAM FESTIVALA

Festival „Mokranjčevi dani“, 48. po redu, biće održan u Negotinu od 13. do 20. septembra. Festival će, prema najavi, uz besedu književnika i prevodioca Adama Puslojića, počasnog građanina Negotina, 13. septembra otvoriti ministar kulture Ivan Tasovac, koji je pre pet godina bio besednik na negotinskim muzičkim svečanostima.

Ove godine na tradicionalnom „Natpevavanju horova“, uz obavezno izvođenje Mokranjčeve „Devete rukoveti“, za Mokranjčevu statuetu nadmetaće se pet horova: skopski „Vardar“ iz Makedonije, „Lojze Bratuž“ iz Gorice u Italiji, „Vila“ iz Prijedora (Republika Srpska) i domaći horovi „Sveti Jovan Krstitelj“ iz Bačke Palanke i „Sveti Sava“ iz Lučana.
Na „Mokranjčevim danima“ nastupiće i horovi: „Zvezdice“ i vokalni kvartet „Libero“ iz Leskovca, koji će nastupiti sa kamernim orkestrom „Amorozo“, vokalni ansambl „Sveti Arhangel Mihajlo“ iz Beograda, hor „Melodi“, hor Hrama Svete Trojice iz Negotina, kao i „Gortinija“ iz Đevđelije, prošlogodišnji pobednik „Natpevavanja“, čiji je celovečernji nastup zakazan za 17. septembar.
IZLOŽBEOD pratećih programa planirano je nekoliko izložbi slika, kao i promocije knjiga „Muzička umetnost“ Dejana Despića i „Umetnička muzika i tradicija horskog pevanja u Negotinu od 1853. do 2013.“ Nikole Plavšića.

Pozorište na Terazijama izvešće mjuzikl „Zona Zamfirova“ u režiji Kokana Mladenovića, dok će mecosopran Jadranka Jovanović nastupiti uz klavirsku pratnju Nikole Rackova. Sastavni deo festivala je i naučna tribina „Uticaj Mokranjčevog melografskog stila na zapisivače crkvenih melodija u 20. veku“, etno-program „Niti tradicije“ u selu Mokranju, koncert učenika muzičkih škola „Mokranjac“ iz Negotina, Zaječara i Požarevca i nastup KUD „Abrašević 1905“ iz Beograda, kojima će festival biti završen 20. septembra. Uvertira u festival je muzičko-scenski program povodom 200 godina od pogibije Hajduk Veljka Petrovića. „Mokranjčevi dani“ obeležiće i dva veka od rođenja Petra Petrovića Njegoša.

IZVOR : VEČERNJE NOVOSTI

Популарни постови са овог блога

Srpkinja Brenda Zarić iz Negotina prihvatila islam

Mladi fubaleri iz Negotina sve poznatiji siroj javnosti

NIKO NEĆE KOALICIJU SA URUKOVIĆEM