Srbija sve više nepismena !


U septembru prošle godine obeležen je Međunarodni dan pismenosti  koji je prilika da se ukaže na alarmantne podatke da je više od 830 miliona svetskog stanovništva nepismeno, a da u Srbiji ima više od milion osoba koje nisu potpuno pismene.
Prema pretposlednjem popisu stanovništva iz 2002. godine, u Srbiji je više od milion ljudi, odnosno više od 20 odsto odraslih preko 15 godina starosti koji nisu završili osnovnu školu, a čak 50 odsto odraslih koji imaju samo osnovnu školu ili su funkcionalno nepismeni.


Prema podacima Organizacije UN za obrazovanje nauku i kulturu (UNESKO) i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), od ukupnog broja nepismenih u svetu dve trećine su žene, a 113 miliona deca.

Podaci iz 2006. godine pokazuju da 75 odsto nepismenih živi u podsaharskim zemljama, u kojima ženska deca uopšte ne idu u školu, a situacija je loša i u jugozapadnoj i istočnoj Aziji i u arapskim zemljama.
Podaci OECD-a pokazuju da najveći broj stanovnika razvijenih zemalja ima srednju školsku spremu. 
U SAD taj broj se kreće oko 47 odsto, a u Austriji oko 61 odsto.
UNESKO je proglasio 8. septembar za Međunarodni dan pismenosti, sa ciljem da se istakne značaj čitanja i pismenosti za društvo i pojedinca.

Međunarodni dan pismenosti se obeležava od 1967. godine, a generalna skupština UN je period od 2003. do 2012. godine proglasila za deset godina pismenosti.




U opštini Negotin ne postoje nikakve štednje struje i ako je Vlada Srbije donela takvu odluku. 
Ukrasne Novogodišnje svetiljke u najveće sijaju i naš grad čine lepšim. Osećamo se kao da ćemo već sutra dočekati Novu 2013. godinu. Alo ljudi, februar je meces, još par dana do polovine meseca. Slažemo se sa vama da centar nikad lepši nije bio, ali vreme za skidanje ukrasnih svetiljki je odavno prošlo ! Vlada stalno najavljuje štednju, pominje se i restrikcija, ali naši vlasi to ne razumeju pa pušćaju svetiljke neka rade bre cele godine. Svetiljke neka rade, škole zatvorene. Više građana u ovoj propaloj Srbiji zna da spoji dve žice i uključi svetiljku, ali zato njih milion ne zna azbuku! Gde smo mi stigli ? Na korak od EU! Da nije smešno bilo bi žalosno!

Популарни постови са овог блога

NIKO NEĆE KOALICIJU SA URUKOVIĆEM

Mladi fubaleri iz Negotina sve poznatiji siroj javnosti

Srpkinja Brenda Zarić iz Negotina prihvatila islam