Otvoreni 46. "Mokranjčevi dani"

Uz zvuke fanfara i 6. Mokranjčevu rukovet, u izvođenju svih učesnika natpevanja, kao i horova Muzičke škole i Crkve svete Trojice, danas je u dvorištu rodne kuće najvećeg srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca svečano otvoren 46. po redu festival „Mokranjčevi dani“.


Nakon podizanja festivalske zastave pozdravne reči prisutnima uputio je dr Vlajko Đorđević, predsednik opštine Negotin. On je u ime Mokranjčevog grada uputio zahvalnost onima koji su pružili pomoć da se u našoj sredini sačuva lik i delo Stevana Stojanovića Mokranjca, a pre svega Ministarstvu kulture koje je od prošle godine sufinansijer festivala.


Istakao je takođe da je dragocena svaka dobronamerna ideja koja bi doprinela da festival koji se održava u čast najznačajnijem srpskom kompozitoru napreduje i pređe upravo Mokranjčev put, od malog Negotina do velikih svetskih metropola. Predsednik je još rekao da su i 46. Mokranjčevi dani priliku za razmenu iskustava i usmeravanje energije ka realizaciji kapitalnih investicija koje bi doprinele da se ostvari moto prošlogodišnjeg festivala “Sa Mokranjcem u svet”.


Stefan Milenković, proslavljeni virtuoz na violini u svojoj, kako sam reče prvoj besedi u životu, naterao je prisutne da zajedno porazmisle o budućnosti klasične muzike u ovom modernom društvu koje nema nameru da gleda unazad već nezaustavljivo i pomalo strmoglavo juriša napred. On je između ostalog rekao: „Pitamo se zašto mladi ljudi ne dolaze na koncerte? Iskreno zašto bi i dolazili? U današnjem svetu interneta, neverovatnih digitalnih specijalnih efekata i milijardu drugih stimulansa, koji su doduše dizajnirani da nadraže najprimitivnniji deo našeg mozga, klasična muzika jednostavno ne može da parira. Zato organizatori imaju problema da prodaju ulaznice za neki koncert, pa koriste manje sale, zbog toga se honorari umetnika spuštaju i odjednom od namere za ekslkuzivom i očuvanjem postižemo suprotno – klasična muzika i umetnici bivaju na dlu lestvice šou biznisa. E to već ne mogu da prihvatim, jer vežbanje koje sam uložio se ne broji satima, danima ni mesecima već , kada bih sabrao sve vreme koje sam uložio u violinu, to bi bile godine neprekidnog vežbanja.“


Ovogodišnji Festival, otvorio je Predrag Marković, ministar kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije. On se u svom obraćanju posebno osvrnuo na vreme u kome je stvarao Mokranjac i vreme današnje naglasivši da je Mokranjac stvarao u vremenu koje sigurno nije bilo bolje nego danas. On nije samo beležio note koje je čuo, već je našao način da sačuva autentičnu poruku i zvuk sa ovih muzičkih prostora i da ih pretvori u formu koju ceo svet razume i zato sada imamo predivne rukoveti kojima se divimo. I naš je zadatak da sačuvamo pre svega ono što ne košta. To su muzika, tradicija, narodni običaji, odeća, sve ono što nas razlikuje od susednih naroda. Za to novac nije potreban.


Do 15. septembra na festivalu će učestvovati 11 horova iz Srbije i inostranstva. Predsednik programske komisije je dirigent Darinka Matić-Marović.

U tradicionalnom natpevavanju učestvovaće Hor Orfej iz Slovenije, Hor Mois Hason (Makedonija), Kamerni hor Salutaris (Belorusija), kao i 'Prepodobni Roman Slatkopojac' iz Pančeva i Akademski hor SKC-a iz Niša. Ovogodišnja obavezna kompozicija je 'Njest svjat' iz Mokranjčevog opela, a o najboljem horu odlučivaće žiri čiji su članovi selektor festivala, muzikolog Branka Radović i dirigenti Milovan Pančić i Nemanja Savić.


Publici u Negotinu predstaviće se i Hor AKUD 'Ivo Lola Ribar' - pobednik prošlogodišnjeg natpevavanja, Akademski hor Obilić, Srpski vizantijski hor Mojsije Petrović i Hor Radio-televizije Srbije, koji će pod dirigentskom upravom Mladena Jagušta izvesti Mokranjčeve 'Rukoveti'.

Pored toga, najavljeni su koncert Gudača sv. Ðorđa, komična opera 'Mandragola' kompozitora Ivana Jevtića, koncert 'Mladi laureati Listu', u saradnji sa Jugokoncertom, kao i nastup tria 'Anima' iz Niša posvećen jednom od osnivača Mokranjčevih dana, kompozitoru Konstantinu Babiću.

'Mokranjčeve dane' zatvoriće Nacionalni ansambl 'Kolo' sa narodnim igrama sa Kosova i Metohije.

Популарни постови са овог блога

Mladi fubaleri iz Negotina sve poznatiji siroj javnosti

NIKO NEĆE KOALICIJU SA URUKOVIĆEM

Srpkinja Brenda Zarić iz Negotina prihvatila islam