Mokranjčevi dani - Koncert Hora Hrama Svete Trojice Negotin

 Večeras će u okviru programa 46. festivala "Mokranjčevi dani" biti održan koncert Hora Hrama Svete Trojice iz Negotina. Hor će nastupiti pod dirigentskom palicom Svetlane Kravčenko. Početak koncerta najavljen je za 21. sat. Ulaz besplatan.



Crkveni Hor Hrama Svete Trojice u Negotinu postoji od 1991.godine. 
Prvi dirigent bila je Stojna Gligorijević, a većinu članova činili su tada učenici Negotinske gimnazije.
Nakon nje, Hor je vodila Lana Dimitrijević. 
Hor je sa uspehom nastupao u Temišvaru (Rumunija), Vidinu (Bugarska), Beogradu, a u 2006. godini na Međunarodnom festivalu Zlatna vila u Prijedoru (Republika Srpska) bio ne jagrađen za najbolje izvođenje duhovnih dela.
Od 2008. godine dirigent je Svetlana Kravčenko. 
Sada hor čine ljudi različitih profesija, ali sve njih ujedinjuje vera i ljubav prema crkvenom pevanju. 
Pored praćenja crkvenih bogosluženja ovaj kamerni horski ansambl aktivno učestvuje u kulturnom životu grada Negotina, Hor i Udruženje Kola srpskih sestara bio je priređen prijem od strane Njenog Kraljevskog Visočanstva Princeze Katarine. 
Na 45. Mokranjčevim danima Hor je nastupio u okviru festivalskog promrama - promociji knjige Partitura skriveni svet tišine i zvuka u romanima  T. Mana i H. Hesea čiji su autori dr.Slobodan Lazarević, Aleksandar Đurić i dr. Branka Radović
Velika čast je pripala Horu kada je 1. maja 2011. godine na kasnoatičkom lokalitetu Feliks Romulijana pratio Svetu Liturgiju koju je služio Patrijarh Srpski Irinej povodom naučnog skupa Hrišćansko nasleđe Romulijane u susret 1.700 godišnjici Milanskog edikta.

 

Популарни постови са овог блога

Mladi fubaleri iz Negotina sve poznatiji siroj javnosti

NIKO NEĆE KOALICIJU SA URUKOVIĆEM

Srpkinja Brenda Zarić iz Negotina prihvatila islam