ZATVARANJE 45. "MOKRANJČEVIH DANA".

2937_1.jpg

Dom kulture ''Stevan Mokranjac'' Negotin, u susret zatvaranju festivala ''Mokranjčevi dani'' 11.oktobra organizovao je u PRESS centru Festivala, konferenciju za novinare. Tema konferencije bila je program zatvaranja 45. festivala ''Mokranjčevi dani''. Milomirka Jovović, v.d. direktora Doma kulture ''Stevan Mokranjac'', potsetila je novinare na programe koje je ova ustanova kulture realizovala kao prateće, čekajući dolazak u Negotin renomiranog ruskog hora 'Glinka' i istakla da je polovina programa ovogodišnjeg Festivala bila besplatna za publiku. Ona je na konferenciji za novinare obavestila javnost da će zatvaranju 45. Mokranjčevih dana u Negotinu prisustvovati i Konuzin Aleksandar Vasiljevič, ambasador Ruske federacije u Republici Srbiji.

2937_2.jpg

Milomirka Jovović, obavestila je novinare i da je Upravni odbor Doma kulture potvrdio sastav programske komisije i za naredni festival, kao i to da selektor 46. Mokranjčevih dana bude dr Branka Radović. Već 15. oktobra 2010. godine, dan po zatvaranju ovogodišnjeg Festivala biće održana prva sednica programske komisije i objavljene smernice programa za narednu godinu.

2937_4.jpg

Ovogodišnji festival 'Mokranjčevi dani' biće zatvoren 14. oktobra od 20 sati u negotinskom Domu kulture, koncertom Državne akademske kapele 'Glinka' iz Sankt Peterburga pod upravom dirigenta Vladislava Černušenka. Prema najavama 'Glinka' će u kolaž programu, uz ruske narodne pesme izvesti i kompozicije Stevana Stojanovića Mokranjca, Miroslava Štatkića, Svetislava Božića, kao i delove iz Liturgije Sv.Jovana Zlatoustog na romskom jeziku, kompozitora Zorana Mulića. Svečanost zatvaranja Festivala predviđena je oko 22 sata, uz dodelu priznanja pokroviteljima 45. Mokranjčevih dana i završnu reč dr Branke Radović, selektora Festivala i Milomirke Jovović, v.d. direktora Doma kulture 'Stevan Mokranjac', dok će festival zvanično zatvoriti dr Vlajko Đorđević, predsednik opštine Negotin.

2937_3.jpg

Odgovarajući na pitanje novinara o tome da li su Opština Negotin i Ministarstvo kulture Srbije ispunile svoje obaveze prema Festivalu, Milomirka Jovović, v.d. direktora negotinskog Doma kulture, odgovorila je potvrdno i potsetila da je pored dva miliona dinara, Opština Negotin ove godine izdvojila još tri za sanaciju krova Doma kulture, kao i da je Ministarstvu kulture Srbije, uz Protokolom o saradnji definisanih i uplaćenih dva miliona dinara, Dom kulture uputio zahtev za dodatnu pomoć u organizovanju ovogodišnjeg poslednjeg festivalskog programa, nastupa hora 'Glinka' u iznosu od 350.000 dinara. Ona je izrazila uverenje da će Ministarstvo kulture Srbije, koje je ove godine zaista disalo zajedno sa Festivalom i uz Opštinu Negotin bilo u pravom smislu domaćin Festivalu, naći mogućnost da pomogne i ovaj program koji bi na najbolji mogući način, posle više od mesec dana aktivnosti zaokružio 45. 'Mokranjčeve dane'.

2937_5.jpg

U petak, 15. oktobra u 11 sati maestro Vladislav Černušenko će u dvorištu rodne kuće Stevana Mokranjca, pored spomenika slavnog kompozitora, zasaditi mladicu badem drveta, poklon hora 'Glinka' Mokranjčevom gradu i Festivalu. Ovu aktivnost će u znak zahvalnosti ispratiti dečji hor OŠ 'Branko Radičević' iz Negotina koji će pod upravom Eme Milošević Anđelić u modernoj obradi izvesti kompozicije 'Raslo mi je badem drvo' i 'Bolan mi leži'.

Популарни постови са овог блога

Mladi fubaleri iz Negotina sve poznatiji siroj javnosti

NIKO NEĆE KOALICIJU SA URUKOVIĆEM

Srpkinja Brenda Zarić iz Negotina prihvatila islam