TRI GODINE OD POGIBIJE MAKEDONSKOG ANĐELA

U subotu 16. oktobra tekuće godine, navršava se tri godine od teške saobraćajne nesreće koja se oko 06:30 časova prepodne dogodila na Auto - putu Zagreb - Lipovac u kojoj je poginuo makedonski pevač Toše Proeski.


U njegovom rodnom gradu Kruševu, Makedoniji isto je kao i onog dana kada je poginuo. Mir, tišina, samo se iz kafića koji se nalaze u centru Kruševa čuju pesme Proeskog. Na izlozima prodavnica zalepljeni su posteri sa Tošetovim likom. Bilbord do bilborda krasi Kruševo, a mestu 1.690 metara nadmorske visine, koje se nalazi oko pola kilometra od manastira Sveto Preobraženje, kojeg je gradio Toše, biće izgrađen krst visine 33,5 metara, koiko je godina imao Hristos i on će 16. oktobra svetleti u znak sećanja na Tošeta Proeskog.



Nastavnik osnovne škole "Goce Delčev" u Prilepu, uspeo je da prikaže Tošin lik zajedno sa njegovom velikom verom u Boga, što se jasno i vidi na fotografijama mozaika. Sada se trudi, da preko medija promoviše svoj trud, i nada se, da će projekat naći svoje mesto kao deo uspomene i Tošine ljubavi, koju je imao prema svima nama.


U Beogradu će biti služena liturgija u 18:30h, u crkvi "Sveti Sava" pored Hrama.
Isto tako, članovi će organizovano dočekati i ispratiti maratonce iz  Makedonije, koji će, već sada tradicionalno, 16. oktobra iz Nove Gradiške (Hrvatska), preko Beograda i Skoplja krenuti prema Kruševu.
Nevladina kancelarija za mlade "Mladi u Negotinu" u ime Tošetovih najbližih, njegove uže porodice i Međunarodne  fondacije "Toše Proeski", poziva sve fanove i poštovaoce da prisustvuju  davanju pomena u Kruševu 16.10.2010, povodom obeležavanja treće godišnjice  njegove tragične smrti.
Liturgija će biti služena u crkvi "Sveta Bogorodica", nakon koje će biti posećen  njegov večni dom.
Posle toga će biti osveštan 33 m visok krst, koji je podignut pored Manastira "Sv. Preobraženje" u Kruševu, gde će biti služen ručak za sve prisutne goste.

Foto: Nikola Petraćković

Популарни постови са овог блога

Mladi fubaleri iz Negotina sve poznatiji siroj javnosti

NIKO NEĆE KOALICIJU SA URUKOVIĆEM

Srpkinja Brenda Zarić iz Negotina prihvatila islam