SRBIJA NE PRIZNAJE KOSOVO

Predsednik Boris Tadić izjavio, posle odluke Međunarodnog suda pravde, da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Odluka teška za Srbiju, sud je izbegao da se izjasni o suštinskom pitanju, ocenjuje Tadić.



Beograd će, isključivo političkim sredstvima nastaviti da brani teritorijalni integritet Srbije, poručio Tadić.

"Sud je izbegao da se izjasni o suštinskom pitanju i prepustio da se o tome i o svim političkim implikacijama raspravlja u najvišem organu UN", rekao je Tadić na konferenciji za novinare povodom objavljivanja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde.

"Tekst deklaracije sam po sebi ne narušava međunarodno pravo, s obzirom da ga se ne tiče. Samim tim, sud je izbegao da se izjasni o suštinskom pitanju i prepustio da se o tome i svim političkim implikacijama raspravlja u najvišem organu - u Ujedinjenim nacijama, u Generalnoj skupštini", ukazao je predsednik.

"Ako bi se ova odluka čitala u svetlu u kakvom se danas predstavlja u Prištini, nesumnjivo je da bi imala velike implikacije na secesionističke pokrete u svetu. Međutim, pošto u stvarnosti Sud nije razmatrao pitanje secesije, političke implikacije biće postavljene na zasedanju Generalne skupštine UN", ocenio je Tadić.

Prema njegovim rečima, mišljenje suda otvara mogućnost Srbiji da se za ispravnost svoje politike bori na jesen na Generalnoj skupštini UN, usvajanjem rezolucije koja će pozvati da se taj istorijski problem i konflikt u srpsko-albanskim odnosima reši pregovorima.

Tadić je najavio je da će u narednim danima svi državni organi analizirati odluku Međunarodnog suda pravde, a da će za vikend izaslanici odneti njegovu ličnu poruku šefovima 55 država.

Популарни постови са овог блога

Srpkinja Brenda Zarić iz Negotina prihvatila islam

Mladi fubaleri iz Negotina sve poznatiji siroj javnosti

NIKO NEĆE KOALICIJU SA URUKOVIĆEM