четвртак, 18. септембар 2014.

Sneg moguć već od sledećeg meseca

Prema trenutnim prognostičkim modelima, zima koja je pred nama mogla bi biti rekordna kada je reč o količini snežnih padavina, a prvi sneg u regionu može se očekivati već idućeg meseca ili najkasnije početkom novembra.


Snega neće nedostajati – navode na stranici Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna, koja je poznata po vrlo tačnim i preciznim prognozama.
Trenutna prognoza govori da će zima biti aktivna po oborinama i drugi deo zime trebao bi biti oštriji u odnosu na prvi deo – navodi isti izvor.
Zanimljivo je i da meteorolog Željko Majstorović daje sličnu prognozu. Uz napomenu kako su vremenske prilike poslednjih godina neujednačene, Majstorović naglašava kako su temperature najavljene za septembar – u granicama normalne. Oscilacije vremena će, kako dodaje, i dalje biti prisutne i uslovljavaju stalnu smenu različitih tipova vremena.
“U oktobru očekujemo nešto duže sunčanih intervala, ali isto tako ostaje promenjivo vrijeme. U novembru će takođe biti padavina s tim što između 5. i 10. u mesecu očekujemo sneg”, kazao je.
Kada je reč o nestabilnom i promenljivom vremenu, Majstorović kaže kako klimatske promene sve brže napreduju, a srednja temperatura je na celoj planeti u porastu, pa tako raste i promenjivost vremena.
“Dve trećine planete je pod vodom, i kad temperatura raste, dolazi do isparavanja sa okeana i mora tako da to znači veću količinu vlage, stoga mora padati kiša. Sve je veća turbulencija vremena tj. atmosfere”, kaže Majstorović i dodaje kako napredak tehnologije omogućava da kratkoročne prognoze dobro prate vremenske oscilacije.
Još uvek je teško, tvrdi Majstorović, govoriti o zimskim temperaturama i vremenskim prilikama koje nas čekaju u tom godišnjem dobu.
“Dugoročna prognoza ne može predvideti zimu, ali ono što se može sigurno reći jeste da su vremenske oscilacije sve veće. Možemo očekivati, nažalost, i narednih godina slično vrijeme, biće nepogoda poput onih koje su bile u maju. Čitavo društvo mora tome da se prilagodi, počevši od monitoringa pa do organizacija na terenu. Svi moramo biti uvezani i reagovati na vreme”, zaključuje Majstorović.