Otvoreni 49. Mokranjčevi dani bez predstavnika Ministarstva kulture i informisanja

Besedom dr Darinke Matić-Marović, naše proslavljene dirigentice i dugogodišnjeg pedagoga u Negotinu je otvorena 49. svetkovina muzike „Mokranjčevi dani“.  Dirigentica i predsednica Programske komisije festivala ukazala je na brojne aspekte zbog kojih je Mokranjac i danas spona koja nas spaja. Ona je u svojoj višedecenijskoj karijeri izvodila Mokranjčeva dela, koju je publika širom sveta primala sa jednakim interesovanjem.

Naime i ako se ove godine obeležava 100-godišnjica smrti Stevana Stojanovića Mokranjca, po prvi put na Mokranjčevim danima se niko od predstavnika Ministarstva kulture i informisanja nije pojavio. 
Da li to znači da smo totalno zaboravljeni od strane visokih funkcionera ili je samo to jedan festivalski propust ne znamo.

U Negotinu otvoreni 49. “Mokranjčevi dani”: Pobednik

“Uzvišenost Liturgije i Opela ili prekrasne melodije i prelepi stihovi uzeti sa najčistijeg, narodnog vrela, odabrani rukom majstora, oplemenjeni retkim stvaralačkim darom i pretočeni u jedinstvene Rukoveti, uvek su predstavljale omiljeni deo naših koncertnih programa i prihvatani sa jednakim oduševljenjem u njegovom rodnom Mokranju, na Kolarcu u Beogradu ili u Karnegi holu u Njujorku ili Muzikferajnu u Beču. Mokranjčeva horska muzika je najpoznatiji opus u regionu u kojem se govori istim ili sličnim jezicima, i koji veoma dobro razume tananosti lirike ili snagu epskog, svojstvenog ovom podneblju”, istakla je Darinka Matić-Marović, kojoj je plaketu festivala uručio mr Milan Radosavljević, direktor Doma kulture „Stevan Mokranjac“, organizator “Mokranjčevih dana”, koji su ove godine posvećeni stogodišnjici smrti rodonačelnika srpske muzike.

U dvorištu njegove rodne kuće goste i učesnike festivala pozdravio je Jovan Milovanović, predsednik opštine, a zatim je izvođenjem Šeste Mokranjčeve Rukoveti u interpretaciji združenih horova, učesnika “Natpevavanja”, festival i zvanično proglašen otvorenim.

Čast da otvori “Mokranjčeve dane” u muzičkom smislu, pripao je tradicionalnom “Natpevavanju” u kojem su svoj program, uz obaveznu Desetu Mokranjčevu Rukovet izvela četiri hora iz Skoplja, slovenačkog Tržiča, Sombora i Negotina. Stručni žiri na čelu sa Darinkom Matić-Marović odlučio je da Statuetu Mokranjca dodeli somborskom horu “Iuventus cantat” iz Sombora pod upravom Dajane Mijić kome je žiri dodelio 90 poena. Drugo mesto sa 86 poena pripalo je horu “Ignjacij Hladnik” iz Tržiča sa dirigentom Tomažem Megličem, a treće sa 82 poena negotinskom horu saborne crkve “Svete Trojice” pod upravom Svetlane Kravčenko. Makedonski hor “Kočo Racin” sa dirigentom Marijom Andonovom osvojio je 70 poena i četvrto mesto.

Популарни постови са овог блога

Srpkinja Brenda Zarić iz Negotina prihvatila islam

Mladi fubaleri iz Negotina sve poznatiji siroj javnosti

NIKO NEĆE KOALICIJU SA URUKOVIĆEM