понедељак, 04. мај 2015.

Da li ste sigurni da Dunav ovo zaslužuje ?


Veliki broj naših sugrađana, ali i gostiju koji su došli iz nekoliko krajeva Srbije, sigurni smo da ne bi želeli plažu Kusjak koja se nalazi u blizini Negotina da nekom narednom posetom, zateknu u ovakvom stanju. 
Zašto smo onda za sobom ostavili gomilu flaša, kesa, papira i na taj način uništili prirodno bogatstvo našeg kraja ? 
Da li i kod vaše kuće postoji zaduženi komunalac koji će posle svakog obroka ili nakon obavljanja nekog posla ići iza vas i skupljati za vama ono što vam je nepotrebno ?


Sve su ovo pitanja na koja godinama pokušavamo da dobijemo odgovor, ali uzaludno. 
Odgovor se izgleda krije u osnovnoj kulturi svakog pojedinca koji u poslednje vreme ni malo ne mari za životnu sredinu, ni ne sluteći na posledice koje mogu biti  katastrofalne. 
Prošle godine smo se ljutili na Dunav i ostale reke koje nas u bogatoj Srbiji okružuju. 
Nemamo potrebu da se ljutimo, reke nam samo vraćaju ono što smo im mi bacili, misleći da će sav taj otpad progutati i da će isti zauvek nestati, ali smo se prevarili. 
Prepunili smo korita raznovrsnim otpadom. 


Na ovu plažu ćete sutra dovesti svoje dete, pustiti ga da se kupa sa pomoćnim mišićima ili gumom, a dete će vas upitati "Tata, šta ovo ovde toliko smrdi, gde si me to doveo" ?
Imate li odgovor na ovo pitanje ?
Biće vam sigurno neprijatno, verovatno zbog nekog neprijatnog mirisa koji prouzrokuje otpad koji ste vi ostavili za sobom nakon napuštanja plaže sa prvomajskog uranka ili neke druge, možda sasvim obične posete Kusjačkoj plaži.


Vreme je da shvatimo koliko je priroda bitna za život ! Ostaje nam samo da ponovimo jedno pitanje, a to je : Da li ste sigurni da prirodu želite da zateknete u onakvom stanju u kakvom ste je poslednji put ostavili ?