DOGOVORENA KOALICIJA, LDP I SNS

Liberalno-demokratska partija ostvarila je na proteklim lokalnim i republičkim izborima u Negotinu vanserijski rezultat obezbedivši podršku skoro 15 odsto glasova partiji koja je doživela fijasko širom Srbije. Ova stranka će sa svojih šest odborničkih mandata biti i deo vladajuće koaliciju, po sporazumu koji su sačinili sa pobednikom, SNS.


Jeste li zadovoljni rezultatima nedavnih redovnih lokalnihizbora koji su održani u Negotinu?
- Liberalno-demokratska partija je zadovoljna rezultatima. Ono što mogu da kažem je da nikad nismo imali lošiju Izbornu komisiju i mislim da je to razlog zašto su ponovljeni izbori na 13 biračkih mesta. Prosto, Komisija nije bila sposobna da odgovori zadatku. Činjenica da smo tek 7. aprila dobili rešenja, a rok je bila 5. april, jasno govori koliko je Komisija loše radila svoj posao.
Kada očekujete da se formira lokalni parlament?
- To, između ostalog zavisi od bivšeg predsednika Skupštine. Njemu rok ističe u 10. aprila da sazove konstitutivnu sednicu. Po Poslovniku je to dužan da uradi, mislim, do 26. aprila. Pitanje je kog će datuma da zakaže sednicu. Po Zakonu su ti rokovi, inače, malo duži, ali ja mislim da će se on držati rokova po Poslovniku Skupštine.
Načelno je dogovorena koalicija između SNS i LDP. Koji su osnovni uslovi bili da se koalicija napravi i šta će LDP u toj koaliciji dobiti?
- Mi nismo dogovarali personalna rešenja. Načelno smo postigli sporazum o koaliciji sa Srpskom naprednom strankom. SNS je pobedila na izborima, ima 40 odsto osvojenih osvojenih glasova i njihovo je pravo, a dali su im ga građani na izborima, da odaberu svoje koalicione partnere. Mi smo prihvatili poziv vezan za buduću koaliciju, razgovarali smo isključivo i samo o tome kako bi trebalo da radi lokalna samouprava u narednom četvorogodišnjem periodu, obzirom da je katastrofalno stanje u budžetu, vezano za priliv i prihodovnu stranu, ali i rashodnu, i katastrofalno loše stanje u JKP „Badnjevo“. Resore, znači, nismo delili, o tome ćemo razgovarati u narednim danima. Ono što mi očekujemo kao politička stranka, to je da SNS razmisli gde je to gde mi možemo da damo najveći doprinos i na osnovu toga napravimo koaliciju.
Gde najviše gori u opštini Negotin?
- Po meni, to je Komunalno preduzeće „Badnjevo“ jer su njihovi dugovi veći od godišnjih prihoda, bez obzira na to što je deo njihovih dugova, npr. za mazut reprogramiran kod Direkcije robnih rezervi i određeni dugovi za struju. Tamo je situacija alarmantna. Mesečni i godišnji prihodi nisu dovoljni da pokriju plate radnika i osnovne troškove. Smatram da tu treba jedan jak rez i reorganizacija komunalnog preduzeća. Sa druge strane, po mojim saznanjima, prihodi u budžetu opštine se ostvaruju jako loše. Za prva tri meseca ove godine ostvareno je 25 odsto manje prihoda nego u istom periodu prošle godine. Govorila sam da je budžet „naduvan“ i iako je projektovan na oko 1,2 milijarde, ne verujem da će preći milijardu u ovoj godini, a vi već imate ugovorene neke obaveze, kao što je izgradnja Zelene pijace, određene ugovore koji su pred izbore pravljeni za mesne zajednice i ono što je pod hitno potrebno, to je uraditi rebalans budžeta. Ono što ja nisam znala to je budžet garantovao menicama za mazut za ovu grejnu sezonu u iznosu od oko 33 miliona dinara. To budžetom za ovu godinu nije predviđeno, a ne verujem da će JKP moći da servisira i ovaj dug. Pitanje je šta će moći da se uradi do kraja ove godine, osim da se servisiraju te zaostale dugovi i ove započete investicije.
Sa druge strane, Opština je ušla u nekoliko velikih kapitalnih projekata od kojih je najskuplja izgradnja Zelene pijace.
- Ko god da je predhodno činio vlast u Negotinu započeti projekti treba da budu nastavljeni, a ugovorene obaveze izvršene. Ono što je začuđujuće za mene, a to je da je pred izbore, znajući kako je loš priliv sredstava u budžet, da su dozvolili zaključenje tolikog broja ugovora za mesne zajednice. Skoro cela kvota na godišnjem nivou je već sada avansirana, a radovi nisu završeni, pa će to tek stići na naplatu. Pojedine budžetske pozicije su potrošene sada u aprilu za celu godinu. Velika sredstva su izdvajana za medije, tu je već potrošeno oko četiri ili pet miliona u prva tri meseca, a za celu godinu je projektovano osam miliona. Osim Zelene pijace, vi imate i ugovorene obaveze na izgradnji kanalizacije u Prahovu, a sve ugovorene obaveze po Zakonu o javnim nabavkama moraju da budu izvršene. Osim kapitalnih, vi imate i donacije koje su dobijane. Za razliku od ranijih godina sada se sve predfinansira, za to opština mora da obezbedi sredstva. Tek presekom stanja na primopredaji i uvidom svih dugovanja koja trenutno postoje, i da li postoje, možemo da kažemo šta je moguće uraditi do kraja ove godine. Započeti radovi će sigurno biti nastavljeni.
Na koje projekte će nova vlast biti fokusirana?
- Važno je, pre svega, da se završi ono što je započeto i da se vidi da li postoje, eventualno, neka sredstva da se započne neka druga investicija. Ono što je bilo predviđeno ranijih godina je izgradnja industrijske zone, kao i završetak radova u Daničićevoj ulici i delu do Karađorđeve. Postoji projektna dokumentacija, a to zaista treba da se uradi, deo od centra grada do Mokranjčeve kuće i Muzeja i treba obezbediti dodatna sredstva za uređenje lokalnih puteva, jer ukoliko Opština želi da razvija turizam, onda je prioritet put prema Rajcu i Rogljevu.
Srpska napredna stranka je u izbornoj kampanji obećavala izgradnju industrijske zone, koja je definitivno neophodna, jer u naš kraj u poslednjih deset godina gotovo da nije bilo stranih investicija?
- To je istina. Mi smo u predhodnom periodu započeli industrijsku zonu u samom gradu, na Radujevačkom putu, koja je delimično komunalno opremljena. Njihov je plan, pošto smo razgovarali vezano za aktivnosti u narednom periodu, da se izgradi industrijska zona na samom Dunavu. Za to je neophodno uraditi eksproprijaciju zemljišta, jer tamo Opština nema svoju zemlju, za šta treba saglasnost Vlade, i tek onda ući u projektovanje industrijske zone. Ukoliko ima volje, a SNS će imati i premijera, i osvojila je većinu u republici, onda je moguće dobiti saglasnost Vlade za eksproprijaciju tog zemljišta. Pitanje je koliko će biti, i da li će biti, dodatnih sredstava iz republike, s obzirom na tešku finansijsku situaciju u samoj državi i mere koje je najavio budući premijer Aleksandar Vučić, jer zna se da će biti otpuštanja u javnom sektoru, a i u samom budžetu Opštine Negotin za ovu godinu predviđeno je otpuštanje 37 radnika.   Ono što je potrebno, međutim, to je smanjenje poreza na imovinu. Novembra kada sam o tome govorila za skupštinskom govornicom niko nije želeo ni da čuje, ni da razume. Danas kada su privatnici obračunali porez na imovinu, do 31. marta, jer se sa knjigovodstvenog prešlo na tržišnu vrednost, njihov obračun kaže da će neki trebati da plate po 10.000 do 20.000 evra, za lokale u Knez Mihajlovoj biće 500, 600 do hiljadu evra. To privatnici i privatni sektor ne mogu da plate. Zato taj porez treba smanjiti. Nažalost, po propisima je nemoguće to uraditi za ovu godinu, nego tek za narednu.
Najveći problem je nezaposlenost. Postoji i uredba o dvogodišnjoj zabrani zapošljavanja u javnom sektoru. Država sada pokušava da to preusmeri tako što će eventualno pomagati i privatni sektor. Gde LDP vidi politiku novih radnih mesta?
- Mi smo i u kampanji govorili da je to samo privatni sektor. Te nove mere koje su iznete od strane budućeg premijera jasno pokazuje da će biti otpuštanja. Mi godinama pričamo da imamo preglomaznu administraciju i da su potrebne reforme penzionog i zdravstvenog sistema, a to se odnosi i na broj radnika. Imate radnike koji su potrebni i koji nisu. Sa jedne strane imamo manjak lekara, a sa druge višak nekog tehničkog osoblja koji nisu potrebni. Takav je slučaj i sa JKP „Badnjevo“, koji ima oko 240 radnika, a veoma mali broj ljudi koji čisti grad, da moraju da uzimaju radnike preko zadruge, ali su zato kancelarije pune. Znam da je teško kad nekom kažete da će da izgubi posao, ali to je neminovnost ove zemlje da bi postala ekonomski stabilna i da bi se, eventualno, otvorila neka nova radna mesta. Ja ne verujem da će tokom ove godine biti nekog pomaka na zapošljavanju, ali se nadam da će u narednoj godini to biti moguće.
I na kraju, hoće li Radmila Gerov biti predsednik opštine?
- Ne, neće sigurno. Pobedila je Srpska napredna stranka i neko iz SNS će to sigurno biti!

Izvor : Nedeljnik Timočke

Популарни постови са овог блога

Srpkinja Brenda Zarić iz Negotina prihvatila islam

Mladi fubaleri iz Negotina sve poznatiji siroj javnosti

NIKO NEĆE KOALICIJU SA URUKOVIĆEM