48. "Mokranjčevi dani" od 13 do 20. septembra

Ovogodišnja muzička svetkovina u čast jednog od najznačajnijih i najpoznatijih srpskih kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, 48. Mokranjčevi dani, održaće se u Negotinu od 13. do 20. septembra.


Prema rečima direktora Mokranjčevih dana Milana Radosavljevića, festival u rodnom gradu Mokranjca je od samog početka takav da je težište na vokalnoj, odnosno horskoj muzici sa krunom festivala koji se dešava prvog dana nakon svečanog otvaranja - to je natpevanje horova na kome će ove godine učestvovati pet horova: iz Makedonije, Italije, Republike Srpske i dva iz Srbije.
Tradicionalnu besedu koju na svečanom otvaranju govori neko od najuglednijih kulturnih poslenika u Srbiji, ove godine kazivaće književnik Adam Puslojić.


„Očekujemo naravno i ministra kulture koji bi trebalo da otvori 48. Mokranjčeve dane”, izjavio je Tanjugu Radosavljević. 
On je dodao da je ove godine pomoć nešto manja, od ministarstva su dobili tri miliona dinara ali kao direktor festivala nema razloga da bude nezadovoljan, da se žali na podršku ministarstva.

To jeste nešto manje novca u odnosu na prethodnu godinu, ali ako znamo da je generalno za kulturu ove godine izdvojeno malo novca, da su mnogi festivali i manifestacije takođe dobili manje sredstava, u suštini sam zadovoljan. Žao mi je što nemamo više novca ali sa druge strane imamo podršku lokalne samouprave koja takođe prati naš festival sa otprilike isto novca, čak i možda više, tako da ćemo biti na nivou prethodne godine”, rekao je Radosavljević.

Za osam dana festivala biće različitih programa, pored glavnog muzičkog u čijem izvođenju će učestvovati veći orkestri i manji kamerni sastavi kako bi se zadovoljile različite potrebe publike koja prati festival, biće dosta pratećih programa, književnih, likovnih i ostalih dešavanja.

Kao i prethodnih godina imaćemo izložbu 'Eho muzike' čiji naziv sugeriše da je tema naše likovne radionice vezana usko za muzički festival, biće to izložba radova nastalih na ovogodišnjoj likovnoj koloniji a biće i interesantna samostalna izložba umetnika iz Beograda Željka Đurovića”, najavio je direktor Mokranjčevih dana.

U predfestivalskom danu, 12. septembra muzičko scenskim programom obeležiće se 200 godina od smrti Hajduk Veljka Petrovića a festival u duhu Mokranjca i njegovog dela ove godine obeležiće i još jednu važnu godišnjicu, 200 godina od rođenja Petra Petrovića Njegoša.

Популарни постови са овог блога

Srpkinja Brenda Zarić iz Negotina prihvatila islam

Mladi fubaleri iz Negotina sve poznatiji siroj javnosti

NIKO NEĆE KOALICIJU SA URUKOVIĆEM