46. Mokranjčevi dani



Juče je u Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva ministar Predrag Marković, primio dr Branku Radović, selektora 46. Mokranjčevih dana i predstavnike Doma kulture na čelu sa mr Milanom Radosavljevićem. Tom prilikom razgovaralo se o finansijskim problemima koji prate festival Mokranjčevi dani, ali i o predstojećim jubilejima.
    
Imajući u vidu da je Dom kulture „Stevan Mokranjac“ sa resornim Ministarstvom prošle godine potpisao trogodišnji Protokol o sufinansiranju festivala „Mokranjčevi dani“, koji treba da obezbedi stabilnost u finansiranju Festivala,  ali sa druge strane i činjenicu da Mokranjčevi dani  i dalje dobijaju ista sredstva, koja su znatno mala u odnosu na realne izdatke koje Festival ovog ranga ima, ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković, odobriće dodatna sredstva za potrebe organizovanja 46. Mokranjčevih dana.


     
Predstavnici  Doma kulture „Stevan Mokranjac“ i selektor Festivala, razgovarali su juče sa ministrom i o inicijativi da se 2014. godina, proglasi godinom Mokranjca sobzirom da će se tada obeležiti stogodišnjica od smrti (1914-2014)  našeg čuvenog kompozitora.  U tom smislu, neophodno je 2012. godine dati predlog UNESKU da 2014. godinu uvrsti u svoj kalendar godišnjica.

Bilo je reči i o pripremama za obeležavanje jubilarnih 50. Mokranjčevih dana, 2015. godine. Pripreme podrazumevaju i blagovremeno obezbeđivanje finansijskih sredstva neophodnih za pripremu  kapitalnih ostvarenja poput obrade materijala za snimanje Filma o životu, delu i stvaralaštvu Stevana Stojanovića Mokranjca, štampanje festivalske Monografije koja će slikom i rečju dati prikaz svega najznačajnijeg, a ostvarenog u periodu od osnivanja Festivala do današnjih dana. Potrebno je takođe pronaći način da se producira prvi srpski Balet na muziku Mokranjca ali i raspisati Internacionalni konkurs za kompozitorsko delo, domaćih i stranih kompozitora,  koje bi premijerno bilo izvedeno na 50. Festivalu.




Популарни постови са овог блога

Mladi fubaleri iz Negotina sve poznatiji siroj javnosti

NIKO NEĆE KOALICIJU SA URUKOVIĆEM

Srpkinja Brenda Zarić iz Negotina prihvatila islam