JUBILARNI 50. MOKRANJČEVI DANI U NEGOTINU OD 10. DO 16. SEPTEMBRA



Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, i Negotin – rodni grad jednog od najvećih srpskih kompozitora i dirigenata, Stevana Stojanovića Mokranjca, već pedeset godina organizuju festival “Mokranjčevi dani“. Danas su “Mokranjčevi dani” među najstarijim muzičkim festivalima Srbije, ne samo kao festival horske muzike već i opšteg pregleda srpske muzičke scene, njenog kretanja i razvoja i oslanjanja na izvore muzičke tradicije koje je Mokranjac zabeležio.

Festival “Mokranjčevi dani” ne znači samo omaž imenu i delu našeg muzičkog velikana, već je i spona sa budućnošću, stalno podsećanje na korene srpske duhovnosti, na izvorišta iz kojih crpimo dignitet srpskog naroda u ukupnom kulturološkom, ne samo muzičkom smislu. Mokranjcem čuvamo svoju istoriju, tradiciju i prepoznatljivost u Evropi, pa i u svetu.

50.Festival je povod za obeležavanje Jubileja na državnom, i na nivou grada Negotina i zaslužuje posebnu pažnju i mali iskorak u koncepciji programa prema publici.

Mokranjac je u svoje vreme bio svojevrsni kulturni ambasador Srbije. Izveo je svoja dela u mnogim gradovima Evrope i Balkana. Gostujući sa „Prvim beogradskim pevačkim društvom“ u zemlji i inostranstvu pronosio je folklor i duh srpskog naroda i temelje naše narodne umetnosti.

Koncerti hora izazivali su interesovanje i oduševljenje na svim prostorima na kojima su nastupali: Solun, Skoplje, Budimpešta, Plovdiv, Carigrad, Nižnji Novgorod, Petrograd, Moskva, Kijev, Berlin, Drezden, Lajpcig, Sarajevo, Mostar, Cetinje, Split, Trst, Rijeka, Zagreb, Dubrovnik….

Koncept jubilarnog 50.Festivala, naslanja se na ove prostore, sa namerom da ovog septembra ansambli i izvođači otuda gde je Mokranjac sa „Prvim beogradskim pevačkim drustvom“ gostovao, dođu ovde, u Negotin, i svojim programima učine omaž našem muzičkom velikanu.

Svako od učesnika programa Festivala svojim programom obuhvatiće i deo Mokranjčeve muzike. Time će Mokranjčevo delo biti trajno inkorporirano u njihov repetoar i prezentovano u njihovim daljim nastupima, šireći tako srpsku muziku i Mokranjca svetom, kako je i sam Mokranjac činio.

Svaki od programa je u tesnoj vezi sa Mokranjcem, njegovim delom i ličnim životom, prostorima gde je nastupao i uticajima.

Selektor Festivala: dr Branka Radović

Programska komisija Festivala:

Darinka Matić Marović, dirigent – predsednik
akademik Dejan Despić, kompozitor
Marina Nikolić, muzikolog
Maja Vasić, muzikolog
mr Aleksandra Paladin, muzikolog
Dragana Knežević, v.d. direktora Doma kulture „Stevan Mokranjac“ Negotin

Популарни постови са овог блога

Srpkinja Brenda Zarić iz Negotina prihvatila islam

Mladi fubaleri iz Negotina sve poznatiji siroj javnosti

NIKO NEĆE KOALICIJU SA URUKOVIĆEM