49. FESTIVAL MOKRANJČEVI DANI

„MOKRANjČEVI DANI“ – muzički legat Negotina i Srbije, najvećem srpskom kompozitoru i dirigentu, Stevanu Stojanoviću Mokranjcu.


49. MOKRANjČEVI DANI – Negotin
12-19. septembar 2014.

                                             Plakat 49. Mokranjčevih dana

  U godini obeležavanja 100-te godišnjice Mokranjčeve smrti, selekciji programa na Festivalu pristupilo se sa više aspekata.
Prvi je istorijski-zastupljene su sve institucije i ansambli koji iznose najbolje stranice Mokranjčeve muzike, integralno Rukoveti, duhovnu muziku, Liturgiju, Opelo, kao i manje duhovne forme.
Takođe, Festival tradicionalno zadržava Natpevavanje horova, u kome će učestvovati horovi iz Srbije, Makedonije, Slovenije i Rusije. Obavezna kompozicija je deseta rukovet Stevana Stojanovića Mokranjca.   



Pored horske muzike, izuzetni pijanisti, učiniće raznolikim Festival, kao i pomeranja ka performansu i drugim umetničkim formama.
U godini obeležavanja jubileja, u saradnji sa muzičkom omladinom Beograda, biće organizovano finalno takmičenje Kviza koji je ustanovljen još pre četrdeset godina.
Projekat je iniciran idejom da ova velika godišnjica animira i okupi što veći broj učesnika iz svih krajeva naše zemlje, koji će se nadmetati u poznavanju zadate teme.


Ove godine tema će biti posvećena Stevanu St. Mokranjcu.
Tradicionalno, biće organizovani i prateći programi koji će sadržajno i tematski obogatiti festivalski program kroz likovnu, književnu, etno i folklornu umetnost, koja je takođe inspirativno oslonjena na ime i delo našeg najznačajnijeg kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca.



Selektor Festivala: dr Branka Radović, muzikolog

Programska komisija Festivala:

Darinka Matić-Marović, dirigent – predsednik Komisije
akademik Dejan Despić, kompozitor
Marina Nikolić, muzikolog
Maja Vasić, muzikolog
mr Aleksandra Paladin, muzikolog
mr Milan Radosavljević, direktor Doma kulture „Stevan Mokranjac“ Negotin

Pokrovitelji Festivala:
Opština Negotin i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Популарни постови са овог блога

Srpkinja Brenda Zarić iz Negotina prihvatila islam

Mladi fubaleri iz Negotina sve poznatiji siroj javnosti

NIKO NEĆE KOALICIJU SA URUKOVIĆEM