Nastavlja se štrajk prosvetara


Štrajk zaposlenih u prosveti se nastavlja i časovi će trajati 30 minuta do 25. marta kada će na jedan dan potpuno biti obustavljena nastava zbog učešća prosvetara na zajedničkom mitingu ispred Vlade, odlučeno je na sednici Glavnog odbora tri reprezentativna sindikata u prosveti.
Predstavnici tri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika dogovorili su se da u ponedeljak nastave zakonski štrajk skraćenjem časova na 30 minuta, a da potpuno obustave rad ako do 25. marta ne bude postignut dogovor sa Vladom Srbije.


To je novinarima rekao predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost Tomislav Živanović posle zajedničke sednice Glavnog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata radnika u prosveti Srbije i granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" održane u Kragujevcu.
Živanović je najavio da će prosvetari potpuno obustaviti rad 25. marta i priključiti se protestu sindikata javnog sektora ako im zbog štrajka budu umanjene plate, a da će ako prime punu platu nastaviti štrajk skraćenjem časova, do postizanja dogovora.
Kako je naveo, sindikati prosvetnih radnika očekuju da se što pre nastave pregovori a 28. mart je krajnji rok da se zaključi sporazum i oroči ispunjavanje zahteva.
Portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković rekla je da je prema saznanjima sindikata planirano da prosvetarima u štrajku budu umanjene plate od osam do 33,3 odsto.
Prema njenim rečima, uslov za nastavak pregovora sa predstavnicima Vlade Srbije je da se prosvetnim radnicima ne smanjuju zarade.
Članovi tri reprezantativna sindikata obrazovanja štrajkuju od 28. januara. Osim povećanja plate za oko 20 odsto do kraja godine, sindikati traže i izmenu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, potpisivanje kolektivnog ugovora i isplatu jubilarnih nagrada za 2009, 2010. i 2011. godinu.
Nakon pregovora sa ministrom Žarkom Obradovićem i premijerom Mirkom Cvetkovićem u četvrtak iz sindikata je saopšteno da je Vlada Srbije "džentlmenski" ponudila rešenje da će nastavnicima koji su štrajkovali, umanjenje zarada biti nadoknadjeno ukoliko nadoknade propuštenu nastavu.
Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije i granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost" naveli su su i da Vlada stoji pri stavu da bi do povećanja zarada većeg od predviđenog moglo da dođe krajem aprila.

IZVOR:


Популарни постови са овог блога

Mladi fubaleri iz Negotina sve poznatiji siroj javnosti

NIKO NEĆE KOALICIJU SA URUKOVIĆEM

Srpkinja Brenda Zarić iz Negotina prihvatila islam