Sve više škola u štrajku!

Prema podacima Ministarstva prosvete 440 škola potpuno je obustavilo nastavu, dok u Uniji sindikata prosvetnih radnika kažu da u 654 škola nema nastave. Zahtevi prosvetara nerealni za proračunske mogućnosti Srbije, kaže ministrka financija Diana Dragutinović.
Pošto je Vlada odbila predloge sindikata da prosvetarima poveća plate, u jednom broju osnovnih i srednjih škola u Srbiji nema nastave.


Ministarstvo prosvete saopštilo je da je 440 škola potpuno obustavilo nastavu, u 637 škola časovi su skraćeni na 30 minuta, a 693 škole normalno rade.
Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Leonardo Erdelji rekao je da od ukupno 1.804 osnovne i srednje škole u Srbiji, prema podacima sinidkata, štrajkuje 1.165 škola.
Erdelji je na konferenciji za novinare rekao da je 654 škole potpuno obustavilo nastavu, a da su časovi skraćeni u 511 škola. Erdelji je rekao da očekuje da će u ponedjeljak, broj škola koje štrajkaju biti još veći.
U školama koje štrajkaju zaposleni su obvezni da dođu u školu. Učenici, takođe trebaju biti u učionicama, ali nastavnici koji učestvuju u obustavi rada neće držati časove.



APEL MINISTARSTVA:
Prema podacima Ministarstva prosvete do 11 sati 693 škole normalno rade637 je u zakonskom štrajku 440 je potpuno obustavilo rad. Ministarstvo prosvete apeluje da štrajkački odbori ne sprečavaju ulazak dece u školu i podseća da, prema posebnom kolektivnom ugovoru, sindikat mora voditi računa o ostvarivanju Ustavom  zagarantovanih sloboda i prava drugih, što podrazumeva i ostvarivanje prava na obrazovanje.

IZVOR:
RADIO TELEVIZIJA SRBIJE 

Популарни постови са овог блога

Mladi fubaleri iz Negotina sve poznatiji siroj javnosti

NIKO NEĆE KOALICIJU SA URUKOVIĆEM

Srpkinja Brenda Zarić iz Negotina prihvatila islam